فهرست مطالب

اکوبیولوژی تالاب - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان 1400)

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 50، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه شریعتی*، سمیه جلیلی صفحه 1

    انتشار فلزات سنگین در محیط زیست به سبب صنعتی شدن مشکلات بزرگی در سراسر جهان به همراه داشته است و آلودگی فلزات سنگین سبب نگرانی های بسیار جدی به دلیل خصوصیات سرطان زایی، تجزیه ناپذیری و تجمع بیولوژیکی  شده است. تالاب عینک یکی از جذاب ترین جاذبه های طبیعی استان گیلان در شهر رشت قراردارد. در این تحقیق برای اولین بار غلظت فلزات سنگین در آن اندازه گیری می شود. عملیات نمونه برداری از رسوبات و آب تالاب عینک در یک مرحله در تابستان 1397، از 12 ایستگاه انجام گرفت و فلزات نمونه ها پس از هضم اسیدی توسط ICP-OES اندازه گیری شدند. برای تعیین آلودگی از شاخص های زمین انباشت (Igeo)، فاکتور آلودگی (Cf)، شاخص بار آلودگی (PLI)، درجه آلایندگی (Cdeg)، شاخص ریسک (PER)، شاخص آلودگی نمرو (PINemerow) و شاخص (ERM)  استفاده گردید. در نمونه های آب غلظت منگنز در تمامی ایستگاه ها و غلظت آهن در ایستگاه B3  وB 4 از حد استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست برای آشامیدن و کشاورزی بالاتر است. میزان فلزات آرسنیک، کبالت، مس، نیکل، سرب، روی، نقره، قلع و کادمیوم در نمونه های آب ایستگاه های تالاب کمتر از حد استاندارد بوده است. در نمونه های رسوب میانگین غلظت فلزات آرسنیک، کبالت، مس، روی و سرب در برخی ایستگاه ها در مقایسه با استاندارد رسوبات جهانی بالاتر و غلظت آهن، منگنز و نیکل در مقایسه با رسوبات جهانی پایین تر بودند. غلظت فلزات سنگین مس، سرب و روی در رسوبات تالاب عینک به خصوص بخش سوم تالاب بیش از میانگین جهانی است. ایستگاه C3 دارای بیشترین غلظت فلزات بوده و آلوده ترین ایستگاه معرفی می گردد که عواملی نظیر نزدیکی به کارگاه های صنعتی و تعمیرگاه ها، تخلیه فاضلاب صنعتی و شهری سبب آلودگی این تالاب به فلزات سنگین شده است.

    کلیدواژگان: تالاب عینک، رسوبات، شاخص ریسک اکولوژیک، فاکتور آلودگی، فلزات سنگین
  • غلامرضا بناگر، حسین رحمانی، حسین علی پور، سجاد پوررستمی، لقمان خداکرمی صفحه 2

    هدف از این مطالعه، ارزیابی اکوسیستم رودخانه و پهنه بندی آن با استفاده از فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب و توزیع جوامع بزرگ بی‌مهرگان کف زی در رودخانه هراز در ایران است. در این مطالعه، جوامع بزرگ بی‌مهرگان کف زی در امتداد جریان رودخانه در سال 1394 در 9 ایستگاه با سه تکرار با استفاده از سوربر سمپلر (30.5×30.5 cm2) نمونه گیری شد. برای ارزیابی بیولوژیکی کیفیت آب از شاخص های زیستی BMWP، ASPT و Hilsenhoff استفاده شد. فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب و همچنین نقشه های پهنه بندی در نرم‌افزار GIS نیز تهیه گردید. در مطالعه حاضر، 5 خانواده از راسته Diptera به نام های Chironomidae، Simuliidae، Tipulidae، Limnoidae و Culicidae شناسایی شد که دارای بیشترین تعداد خانواده در مقایسه با سایر راسته ها بود. خانواده Chironomidae تنها خانواده ای بود که در همه ایستگاه ها مشاهده شد و بیشترین فراوانی را در ایستگاه های 2 و 3 و کمترین فراوانی را در ایستگاه های 5 و 6 داشت. محاسبه نتایج نشان داد که شرایط کیفیت آب از ایستگاه 1 تا 6 مناسب (به‌خصوص ایستگاه های 5 و 6) و میزان قابل‌توجهی از آلودگی آلی در ایستگاه های 7 و 8 موجود بود و همچنین کیفیت آب ایستگاه 9 نسبتا ضعیف بود که نشان می دهد که شرایط رودخانه در این ایستگاه نامطلوب است.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، بزرگ بی مهرگان کف زی، خود پالایی، پهنه بندی، رودخانه هراز
  • کامله آقاجانلو*، علی اسدی آسیابدری صفحات 5-18

    کیفیت آب مخازن سدها به دلایل مختلف همچون لایه بندی حرارتی، تجمع مواد جامد محلول ناشی از آب های ورودی، زمان ماند بالا و تغذیه گرایی همواره دستخوش تغییرات است. به همین دلیل تحقیق حاضر باهدف تعیین الگوی حرارتی و بررسی شرایط کیفی آب مخزن سد علویان با استفاده از نرم افزار CE-QUAL-W2 در سال 1394 (2016) انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد از میانه خرداد تا میانه شهریور مخزن لایه بندی حرارتی نسبتا قوی را تجربه می کند به طوری که در این دوره اختلاف دمای لایه های فوقانی و زیرین سد به طور متوسط برابر 31/12 درجه سانتی گراد می گردد. همچنین با توجه به اکوسیستم فعال در رودخانه پایین دست و شناسایی انواع خاصی از ماهیان در آن، اختلاف دمای آب رودخانه با آب خروجی از آبگیرها موردبررسی قرار گرفت که این اختلاف برای آبگیر تراز 1530 متر در فصل تابستان به طور متوسط در حدود 7/6 درجه سانتی گراد محاسبه گردید که بالاتر از مقادیر مجاز می باشد. به دلیل وقوع طبقه بندی کیفی در مخزن هم زمان با لایه بندی حرارتی و کاهش غلظت اکسیژن محلول در لایه های زیرین مخزن در تابستان به 35/5 میلی گرم در لیتر، پیش بینی وضعیت مخزن برای سال 2021 به ازای سناریوهای مختلفی ناشی از تغییرات اقلیمی و کاهش مقدار اکسیژن محلول آب ورودی به مخزن هدف قرار گرفت. نتایج نشان می دهند که در بحرانی ترین شرایط (10 درصد افزایش دمای محیط و 10 درصد کاهش اکسیژن محلول) مقدار این پارامتر تا 4/4 میلی گرم در لیتر افت خواهد داشت که وقوع شرایط بی هوازی و تولید بو، رنگ و طعم نامطبوع را می بایست انتظار داشت. در ارتباط با تغییرات شوری نتایج نشان می دهند که لایه های زیرین نسبت به لایه های بالاتر آب املاح بیشتر دارند، اما بااین وجود به دلیل مقادیر پایین شوری در آب رودخانه صوفی چای، این مقدار در مخزن در بحرانی ترین حالت از 45/125 میلی گرم در لیتر تجاوز نمی کند و اختلاف قابل ملاحظه ای با مقدار مجاز اعلام شده در استاندارد کیفی آب های ایران دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، سد علویان، نرم افزار CE-QUAL-W2
  • مهوش چنگیزی*، احمد سواری، سیده سولماز دشتی، ندا اورک، فاطمه کریمی صفحات 19-31

    تالاب ها، منابع و مخازن با ارزش بیولوژیکی بالا برای هر کشوری محسوب می شود که خدمات و کارکرد های ویژه ای ایفا می کنند. تالاب شادگان از جمله ناب ترین و با ارزش ترین و بزرگ ترین اکوسیستم کشور ایران بوده، که به دلیل اهمیت ویژه و طبیعت غنی که دارد در فهرست کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است، اما اخیرا به دلیل عوامل مختلف طبیعی و انسانی، این اکوسیستم، در معرض تغییر و تخریب قرار گرفته است. به منظور پایش تغییرات زیست محیطی ناشی از فشار های مختلف برتالاب، سنجش کمی تغییرات پوشش کاربری اراضی احساس می شود. این مطالعه در سال 1398 انجام گرفته است. هدف از این مقاله بررسی و مقایسه تغییرات پوشش کاربری اراضی درزمان قبل و بعد از وقوع سیل با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 8 و پردازش آن ها در محیط نرم افزار ENVI 5.3 وArc GIS 10.5 به کمک روش طبقه بندی نظارت شده در دوره زمانی اسفند 97 و شهریور 98 بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان از کاهش، 29/16 درصدی سطح پوشش آبی، 72/2 درصدی اراضی خاکی، 39/1 درصدی سطح پوشش گیاهی و افزایش 59/12 درصدی اراضی شور و 81/7 درصدی مساحت پوشش گیاهان بخش آبدار تالاب می باشد. اخیرا جلگه خوزستان از نواحی مهم خشکسالی در ایران بوده است. یکی از عوارض خشکسالی ایجاد لایه نفود ناپذیرخاک متراکم در سطح زمین است که موجب می شود تا نفوذپذیری منطقه در مقابل بارش ها کاهش یابد و درصد بیشتری از آب به صورت رواناب جاری گردد. اگرچه تالاب در زمستان 1397 و بهار 1398 نسبت به سال های قبل در شرایط آبی مطلوبی به سر می برد، اما بدلیل اینکه در سال های گذشته، خشکسالی را سپری نموده است و مخازن و ذخایر نگهداشت منابع تامین آب تالاب نسبت به بلندمدت در شرایط پرآبی نمی باشند، بنابراین همچنان تالاب سیراب از آب نبوده و نیاز هست که مسیولین به این موضوع توجه خاص داشته و موضوع تامین حقابه تالاب را به جد دنبال نمایند، تا از خشکسالی مجدد تالاب و بروز سیلی دوباره جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: تالاب شادگان، کاربری اراضی، لندست، تصاویر ماهواره ای
  • علیرضا ایلدرمی*، نسرین حسن زاده، فریبا هدایت زاده صفحات 33-53

    کاهش کیفیت منابع آب سطحی در سال های اخیر به یک نگرانی اساسی تبدیل شده است. بنابراین، نیاز به ارزیابی تغییرات مکانی - زمانی کیفیت آب رودخانه ها و نیز بررسی و شناسایی مهم ترین پارامترها و عوامل موثر بر کیفیت آب رودخانه ها جهت مصارف مختلف ایجادشده است. در مطالعه حاضر به منظور پایش کیفیت آب سطحی رودخانه کرخه، مجموع  ه ای از داده های کیفیت آب رودخانه کرخه حاوی 16 پارامتر ثبت شده در طی 17 سال (1382-1398) از هفت ایستگاه پایش مختلف از سازمان آب و برق استان خوزستان تهیه شد. جهت بررسی و تفسیر این ماتریس داده پیچیده و عظیم متشکل از تعداد زیادی پارامترهای فیزیکوشیمیایی از برنامه های پایش طولانی مدت از آنالیز روند، تکنیک های آماری چند متغیره و نیز به کارگیری برخی از شاخص ها جهت ارزیابی تناسب کیفیت آب رودخانه برای اهداف آبیاری استفاده شد. نتایج بررسی روند نشان داد که الگوی تغییرات پارامترها در مقیاس های سالانه و فصلی مشابه هم بوده است، و به جز پارامتر pH، سایر پارامترهای کیفیت آب از قبیل EC، TDS، SO42-، Ca2+ و سختی کلسیم به طور معنی داری افزایش یافتند. تجزیه وتحلیل PCA سه مولفه اصلی را به عنوان مسیول ساختار داده ها شناسایی کرد که 65/77 درصد از واریانس کل کیفیت آب را توضیح می دهند. بر اساس نتایج این آنالیز، TDS، EC، HCO3- و pH مهم ترین پارامترهای این مولفه ها بودند که سهم قابل توجهی در تغییرات فضایی کیفیت آب سطحی رودخانه کرخه دارند. نتایج حاصل از آنالیز خوشه ه ای نیز سه گروه مشابه را در بین 7 سایت پایش نشان داد. به علاوه، در این مطالعه بررسی و آنالیز رگرسیون خطی کاتیون ها، آنیون ها و سایر پارامترها به عنوان متغیر وابسته در مقابل دبی رودخانه به عنوان متغیر مستقل، همبستگی منفی را نشان داد. در این مطالعه کیفیت آب رودخانه به منظور آبیاری از طریق شاخص های مختلف آبیاری مانند EC، درصد سدیم (SP)، نسبت جذب سدیم (SAR)، شاخص نفوذپذیری (PI)، خطر منیزیم (MH) و شاخص Kelly (KI) ارزیابی شد. نتایج تفسیر شده نشان داد که به طورکلی کیفیت آب سطحی در ایستگاه های مختلف بر اساس شاخص های محاسبه شده  (به جز EC) برای آبیاری مناسب است. یافته های این مطالعه اطلاعات مفیدی را در تفسیر مجموعه داده های پیچیده در خصوص ارزیابی کیفیت آب، شناسایی منابع آلودگی و درک تغییرات زمانی و مکانی کیفیت آب رودخانه فراهم می کند که می تواند به طور مستقیم برای پروژه ه ای مدیریتی در راستای بهبود کیفیت آب سطحی در منطقه مطالعاتی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، تکنیک های آماری چند متغیره، آنالیز روند، شاخص های کیفیت آبیاری، رودخانه کرخه
  • نسرین مرادی مجد*، منصور چترنور، غلامعباس فلاح قالهری صفحات 55-68

    از روش های ارزیابی کیفیت آب یک رودخانه شاخص های کیفیت آب است که به عنوان یک ابزار مدیریتی قوی برای تصمیم گیری های مربوطه استفاده می شود. این پژوهش به منظور استفاده از شاخص کیفیت آب BCWQI و شاخص آلودگی Liou جهت بررسی کیفیت آب رودخانه بهمنشیر انجام شده است. برای این منظور نمونه برداری در بستر طولی رودخانه در طی  یکسال (1398) و در 5 ایستگاه انتخابی انجام گرفت. پارامترهای کیفی شامل: دما، اکسیژن محلول، اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی، COD،pH ، نیتروژن آمونیاکی، نیترات، فسفات، غلظت  کل جامدات محلول (TDS)، غلظت کل جامدات معلق (TSS) ، شاخص کدورت آب، هدایت الکتریکی (EC)، کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی در طول رودخانه بررسی گردید. داده های حاصل از مطالعه با استفاده از شاخص کیفی آب BCWQI و Liou مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج شاخص BCWQI در 5 ایستگاه نمونه برداری نشان داد که تمامی ایستگاه ها در وضعیت کیفیت مناسب تا متوسط قرار داشتند. بیشترین میزان شاخص BCWQI در ایستگاه دوم در فصل زمستان با امتیاز 13/34 و کمترین میزان شاخص BCWQI در ایستگاه چهارم در فصل تابستان با امتیاز 2/51 بود.  نتایج شاخص Liou در 5 ایستگاه نمونه برداری نشان داد که بهترین وضعیت شاخص Liou در ایستگاه دوم و سوم در فصل تابستان با امتیاز 25/3 و کمترین شاخص Liou در ایستگاه اول در فصل پاییز و زمستان و در ایستگاه دوم درفصل زمستان با امتیاز 25/4 بود و تمامی ایستگاه ها در وضعیت کیفی آب نسبتا آلوده بودند. همچنین روند نتایج هر دو روش BCWQI و Liou برای ارزیابی کیفیت آب با همدیگر مطابقت داشتند.

    کلیدواژگان: شاخص آلودگی، BCWQI، Liou، کیفیت آب، بهمنشیر
  • صغری رحیمی معظم پور*، سید محمدباقر نبوی، مریم محمدی روزبهانی، مژگان خدادادی، سیما سبزعلیپور صفحات 69-85

    هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان و پهنه بندی غلظت هیدروکربن های نفتی کل (TPHs) و فلزات سنگینPb ,Co, V, Ni)) در رسوبات سطحی رودخانه اروند می باشد.  به این منظور 10 ایستگاه نمونه برداری در طول مسیر رودخانه انتخاب و نمونه برداری در فصل زمستان سال 1396 انجام شد.90 نمونه رسوب توسط گرب مدل ون وین با سطح مقطع 0.025 متر مربع برداشت شد. میزان فلزات سنگین و غلظت کل هیدروکربن های نفتی بر اساس استانداردMOOPAM  و با استفاده از متد جذب اتمی (اسپکتوفتومتری) یا AAS و دستگاه گروماتوگرافی اندازه گیری و پهنه بندی رسم گردید. بر اساس آنالیزهای انجام گرفته بیشترین و کمترین میزان هیدروکربن های نفتی در ایستگاه 2 (سکوی آبگیر دیری فارم)mg/L  50/0 ± 96/21 و ایستگاه 1 (نهر خین) mg/L 19/0 ± 91/9 بود. در مورد فلزات نیکل، سرب  و وانادیوم بالاترین مقادیر در ایستگاه 9 (یادمان شهدا) mg/L 05/0 ± 96/75، در ایستگاه 6 (خسرو آباد) mg/L 10/0± 07/13 و در ایستگاه 7 (ابتدای منیوحی) mg/L 02/0 ± 88/18 اندازه گیری شد. براساس استانداردهای جهانی، سواحل رودخانه اروند از نظر هیدروکربن های نفتی در شرایط فاقد آلودگی و کمی آلوده قرار داشت. مقدار کبالت در تمام ایستگاه ها مقدار کوچکتر از 1/0> را نشان داد بود و در مورد نیکل، وانادیوم و سرب مقادیر اندازه گیری شده در رسوبات اروندرود بالاتر از مقدار استاندارد سازمان منطقه ای راپمی (خلیج فارس) بود.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، هیدروکربن های نفتی(TPHs)، فلزات سنگین، رسوبات، رودخانه اروند
|
  • Page 1

    The release of heavy metals in the environment due to industrialization and urbanization has caused great problems around the world. This pollution causes serious concerns due to their carcinogenicity, inseparability and biological accumulation. Eynak Wetland is one of the most attractive natural attractions in the province of Guilan, Rasht. So, investigation on the concentration of heavy metals is necessary for its good management. Sampling of Eynak wetland sediment and water was carried out of 12 sampling stations in summer 2019. Samples were acid-digested and metals were determined through ICP-OES. To determine the contamination, the indices Igeo, Cf, PLI and Cdeg were used. In water samples, concentration of manganese in all stations and iron at stations 3B and B4 are higher than the standards of the Environmental Protection Agency for drinking and farming. The other metals in water samples of the wetland are less than standard. In sediment samples, the average concentrations of arsenic, cobalt, copper, zinc and lead in some stations were higher than global sediment standards. Iron, manganese and nickel concentrations were lower in comparison with global sediments. Concentration of the elements in the wetland sediments indicates that copper, lead and zinc in the sediments of the Eynak wetland, especially the third part of the wetland, is above the global average. Station C3 has higher concentration of metals and is introduced as the most polluted station that can be due to proximity to industrial workshops and repair shops, industrial and urban wastewater discharges to the wetland.

    Keywords: Heavy metals, Eynak wetland, Sediment
  • Gholamreza Banagar, Hossein Rahmani, Hossein Alipour, Sajjad Rostami, Loghman Khodakarami Page 2

    The aim of this study is to assess River ecosystem and its zoning using water physicochemical factors and the distribution of benthic macroinvertebrate communities in the Haraz River in Iran. In this study, benthic macroinvertebrate communities along the stream were sampled in 2015 at each of the nine stations with three replicates using Surber net samplers (30.5×30.5 cm2). BMWP (Biologic Monitoring Working Party) biotic Index, ASPT (Average Score Per Taxon) biotic Index, Hilsenhoff biotic Index were used to assess water quality. Physicochemical factors of water and zoning maps in GIS softwarewas also prepared. In the present study, 5 families of Diptera order named Chironomidae, Simuliidae, Tipulidae, Limnoidae and Culicidae were identified, which had the highest number of families compared to other orders. The family Chironomidae was the only family observed in all stations and had the highest frequency in stations 2 and 3 and the lowest frequency in stations 5 and 6. Calculated results of the stations 1 to 6 (Especially stations 5 and 6) indicated water quality conditions were suitable and substantial level of organic pollutions were observed in stations 7 and 8 and also, station 9 indicates water quality was fairly poor, that indicates the unsuitable conditions of the river at this station.

    Keywords: Water quality, Benthic macroinvertebrates, self-purification, Zoning, Haraz River
  • Pages 5-18

    The water quality of dam reservoirs is constantly changing for various reasons such as thermal stratification, accumulation of dissolved solids, long residence time, and stratification. For this reason, the present study uses CE-QUAL-W2 software to investigate the thermal pattern and water quality of the Alaviyan Dam reservoir for 2016. The results illustrate that from mid-June to mid-September, the reservoir experiences relatively strong thermal stratification so that in this period, the temperature difference between the upper and lower layers of the dam averages 12.31 degrees Celsius. Also, due to the active ecosystem in the downstream river and the identification of certain species of fish in it, the difference between the temperature of the river water and the reservoir outlet water is calculated, which is an average of about 6.7 degrees Celsius for the outlet elevation 1530 m in summer, and this value is higher than the allowable value. Due to the occurrence of water quality stratification in the reservoir simultaneously with thermal stratification and reduction of dissolved oxygen concentration in the lower layers of the reservoir in summer to 5.35 mg/L, predicting the reservoir situation for 2021 under different scenarios (climate change and declined River's dissolved oxygen) has chosen as the next aim of this research. The results show that in the most critical conditions (10% increase in air temperature and 10% decrease in dissolved oxygen) the value of this parameter will drop to 4.4 mg/L, which is to be expected in anaerobic conditions and the production of odor, color, and unpleasant taste. Regarding with salinity changes, the results show that the lower layers have more solutes than the upper layers, but due to the low salinity levels in the Sufichai River, this amount in the reservoir in the most critical state does not exceed 125.45 mg/L. In fact, there is a significant difference with the allowable amount announced in the Water Quality Standard of Iran.

    Keywords: Water quality, Alaviyan Dam, CE-QUAL-W2 software
  • Pages 19-31

    Wetlands are valuable biological resources and reservoirs for any country that performs special services and functions Shadegan Wetland is one of the purest, most valuable and largest ecosystems in Iran, which has been registered in the Ramsar Convention List due to its special importance and rich nature but recently, due to various natural and human factors, this ecosystem has been exposed to change and destruction. In order to observe the environmental changes caused by different pressures on the wetland, a quantitative measurement of land use changes is felt. The purpose of this paper is to investigate and compare changes in land use coverage in the time before and after the flood using Landsat 8 satellite images and their processing in ENVI 5.3 and Arc GIS 10.5 software environment with the help of supervised classification method in March and September 1998. The results of this study show a decrease,16.29% Water coverage level,2.72% of land, 1.39% vegetation level and increase, 12.59% saline lands and 7.81% Plant cover area of the weter part of the wetland. Recently, the Khuzestan Plain has been one of the most important areas of drought in Iran. One of the effects of drought is the creation of an impermeable layer of dense soil on the ground, which reduces the permeability of the area against rainfall and allows more water to flow in the form of runoff. However, the wetland is in good water conditions in winter 2019 and spring 2019 compared to previous years, However, due to the drought in recent years and the reserves of the wetland's water supply resources have not been in high water conditions for a long time, the water is still not irrigated and the authorities need to pay special attention to this issue and the wetland's water supply, follow up vigorously to prevent the wetland from drying up again and flooding again.

    Keywords: Shadegan Wetland, Land Use, Landsat, Satellite Images
  • Pages 33-53

    The declining quality of surface water resources has become a major concern in recent years. Therefore, the need to evaluate the Spatio-temporal variations of river water quality and also to assess different parameters affecting their water quality and identify the most important variables and factors significantly affecting water quality has been created. In the present study, to monitor the surface water quality of Karkheh River, a data set of Karkheh River water quality containing 16 parameters recorded during 17 Years (2003-2020) from seven different monitoring sites was prepared from the Water and Power Organization of Khuzestan Province. Then, to study and interpret this complex and large data matrix consisting of a large number of physicochemical parameters from long-term monitoring programs, trend analysis, multivariate statistical techniques, and also the use of some indicators to evaluate the suitability of river water quality for irrigation purposes were used. The results of trend analysis showed that the pattern of parameter changes in the annual and seasonal scales was similar, and except for the pH parameter, other water quality parameters such as EC, TDS, SO42-, Ca2+, and calcium hardness were significantly increased. PCA analysis identified three PCs as responsible for the data structure explaining 77/65% of the total variance in water quality. According to the results of PCA, TDS, EC, HCO3- and pH were the most important parameters contributing to spatial variations of surface water quality of Karkheh River. Results of cluster analysis revealed three significant groups of similarity among the 7 monitoring sites. Investigation and analysis of linear regression of cations, anions and other parameters as a dependent variable against river discharge as an independent variable showed a negative correlation. In this study, River Water quality for irrigation purposes was assessed through different indices including EC, sodium percent (SP), sodium adsorption ratio (SAR), Magnesium Hazard (MH), permeability index (PI), and Kelly’s ratio (KR). The interpreted results showed that the surface water quality in different stations based on the calculated indicators (except EC) in general is suitable for irrigation. The results of this study provide useful information in the interpretation of complex datasets, identification of pollution sources/factors, and understanding of temporal and spatial variations of water quality that can be used to manage projects for improving surface water quality at the study area.

    Keywords: Water Quality, Multivariate Statistical Techniques, Trend Analysis, Irrigation Quality Indicators, Karkheh River
  • Pages 55-68

    Indices qualitative pollution is one of procedures involved in managing quality water can be a powerful management tool for decision-making, as an appropriate-use. In this paper, using done index quality water BCWQI and index pollution water Liou evaluate quality of river Bahmanshir. Sampling was within one year (2019) and 5 stations conducted. Quality parameters were investigated including: temperature, dissolved oxygen, biological oxygen demand, COD, pH, ammonia nitrogen, nitrate, phosphate, total dissolved solids, TSS, turbidity, electrical conductivity, total coliform and fecal coliform in the river. Data obtained from this study were analyzed by using Water Quality Index BCWQI and Liou. Results BCWQI index in five sampling stations show that all stations are in a state of quality water right to moderate. Most BCWQI index is in the second station in winter with score 34.13 and lowest BCWQI index is in the quarter station in summer with score 51.2. Results Liou index in five sampling stations show that best state of  Liou index are in  stations  first and second in summer with score 3.25 and lowest Liou index are in first station in autumn and winter  and in second station in winter with score 4.25 and all stations are in state relatively polluted quality water. Results of both BCWQI and Liou methods to assess quality water  have overlaps.

    Keywords: Pollution index, BCWQI, Liou, quality water, Bahmanshir
  • Pages 69-85

    To determine the level and concentration zoning of total petroleum hydrocarbons (TPHs) and heavy metals (Pb, Co, V, Ni) in surface sediments of the Arvand River, is the purpose of this study. 10 sampling stations were selected for this purpose, along the river route, and sampling was done in winter of 2017. 90 sediment samples were taken by a Van Veen Grab with a cross section of 0.025 square meters. The amount of heavy metals and the concentration of total hydrocarbons were calculated according to the MOOPAM standard, and using atomic absorption (spectrophotometric) or AAS and a measuring Chromatography machine, and zoning was drawn. Based on the analysis, the highest and the lowest amount of hydrocarbons in station 2 (Dairy Farm pond platform) was 21.96 ± 0.50 mg / L and at station 1 (Nahre Khin) was 91.9 ± 0.19 mg / L. In the case of nickel, lead and vanadium, the highest values ​​at station 9 (Yademane Shohada) were 75.96± 0.05 mg / L, at station 6 (Khosrow Abad), 13.07 ± 0.10 mg / L, and at station 7 (The beginning of the menyouhi) was 18.88 ± 0.22 mg / L. According to international standards, the Arvand River banks, in terms of hydrocarbon, were in no-pollution conditions or exposed to little contamination conditions. The amount of cobalt at all stations was less than 0.1%, and in the case of nickel, vanadium and lead, the measured values ​​in the Arvand River sediments were higher than the regional standards of the ROPME Regional Organization (Persian Gulf).

    Keywords: Zoning, Petroleum Hydrocarbons (TPHs), Heavy Metals, Sediments, Arvand River